Egitim-Dünyası

Yabancı Öğrenci Sayısında İnanılmaz Artış Tıkla Öğren

Yabancı Öğrenci Sayısında İnanılmaz Artış Tıkla Öğren

Yabancı öğrenci sayısında inanılmaz artış

Türkiye içindeki üniversitelerde inanılmaz bir öğrenci artışı var, okullara ve Türkiye’ye inanılmaz bir  ek gelir sağlayan bu öğrencilerle ilgili ayrıntılar haberin devamında;

Son 10 yılda Türkiye’ye gelen uluslararası öğrenci sayısı, 17.3 kat arttı.

ÖSYM rakamlarına göre, 2003 yılında 3 bin 400 olan öğrenci, 2014’te 59 bine ulaştı. Bu rakamın, 2015 sonunda 80 bin olması bekleniyor. 2013’te 45 bin öğrenciden 1.8 milyar dolar gelir sağlanırken, 2014’te bu rakamın 2 milyar doları geçtiği tahmin ediliyor. Dünyada 5 milyon öğrenci ise, kendi ülkesinin dışında okuyor, hal böyle olunca, ülkeler arasında rekabet son hızla devam ediyor.

GENÇ DAHİLERİN İSTİHDAMINa İNANILMAZ KATKI

Bir grup gönüllü ise, 100 milyar dolarlık küresel eğitim sektörü içinde yüzde 1.8 pay alabilen Türkiye’nin, bu alandaki çabasına destek veriyor. Ancak amaçları parayla pulla ölçülmeyecek cinsten. Babı-ı Alem Uluslararası Öğrenci Derneği; barınmadan burslara, sosyal imkanlardan mesleki kurslara kadar birçok alanda yabancı öğrencilere sahip çıkıyor. Dernek, gönüllü çabalarla genç dahilerin istihdamına (beyin göçü) katkı sağlarken; geri dönen öğrencilerin de ülkesinde birer ‘Türkiye sevdalısı’ olmasını amaçlıyor.

1990-2000 ARASINDA YÜZDE 70’i GERİ DÖNÜŞ YAPTI

Bab-ı Alem, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Arıkmert, derneğin oluşum fikrini şöyle anlatıyor: “Türkiye’de asıl öğrenci hareketliliği 1990’larda başlıyor. Ancak bu dönemde gelen 40 bin öğrencinin yüzde 70’i mezun olamadan geri döndü. 2000’li yıllardan itibaren ise, öğrencilerin sorunlarından haberdar olmaya başladık. 2004’te başladığımız faaliyetlerde, bu alanda hiç çaba sarf edilmediğini ve öğrencilerin ilgiye ne kadar aç olduklarını gördük.”

ULUSAL POLİTİKAYA İHTİYAÇ VAR

Öğrenci hareketliliğinin aynı zamanda bir sektör olduğunu paylaşan Ali Arıkmert, birçok ülkenin eğitimde tercih edilmek için, ciddi tanıtım ve alt yapı harcamaları yaptıklarını anlatıyor. “Türkiye, 1990’lı yıllarda bu fırsatı tepti” diyen Arıkmert, “İngiltere, Malta gibi ülkeler eğitimde birer marka ve onlar için önemli bir gelir kalemi. Öğrenci sayısıyla beraber, ülkeler arasındaki rekabette artarken, ne yazık ki bizim uluslararası öğrenci politikamız yok” diyor.

S. ARABİSTAN LİDER AMA ÖĞRENCİSİ NEREDEYSE YOK

Ali Arıkmert, en fazla Azerbaycan; bölge olarak ise Orta Asya’dan öğrenci geldiği bilgisini veriyor. İlginç bir detayı paylaşıyor: “Tahmin etmezsiniz ama dünyada en fazla öğrenci gönderen ülke 35 bin kişi ile Suudi Arabistan, ama gelin görün ki Türkiye’deki öğrencisi yok gibi bir şey. Benzer durum Çinli öğrenciler için de geçerli.”

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ