TEOG ‘da Bilişim Dersleri İçin 1500 Dilekçe
1500 İmzalı TEOG dilekçesi Meclis komisyonuna ulaştı
TEOG Sınavında Bilişim sorularının yer alması gerektiğini söyleyen dilekçeler verilmeye başlandı.
Yetkililerin “Çocuklar bilerek geliyor” yerine artık “Çocuklar ne kadar biliyor?” sorusunu sormasının vaktinin geldiğini belirten Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri, teknoloji treni kaçıyor çağa uygun yaratıcı gençler yetiştirmek için artık eğitim sistemimizi gözden geçirmeliyiz dediler.
Dilekçe ise şöyle:
Ülkemizde teknolojiyi üretebilen nesillerin yetiştirilebilmesi için sınav sisteminin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Günümüzde uygulanan TEOG gibi sınavlarda mutlaka “bilişim” alanından sorular yer alması gerekir.
Tarih boyu teknolojik güç dünyaya hükmetmiştir. Teknolojik güç ise ekonomik güce, toplumun ilmi kapasitesine ve bunun en önemli unsuru olan eğitime bağlıdır. Bir ülkede teknoloji üretilemiyorsa mecbur kalındığından satın alınacaktır, bu ise dışa bağımlılığı oluşturacaktır. Sağlık, ulaşım, güvenlik, bankacılık, telekomünikasyon ve birçok başlıca sektörlerde teknolojinin girmediği yer kalmamıştır. Yani her bireyin teknolojiye yönelik bilgi ve becerileri kazanması artık ülkelerin ayakta kalabilmeleri için zorunluluk haline gelmiştir.
WhatsAPP Adlı uygulama 2014 yılında 19 milyar dolara satılırken ülkemizin en büyük 4 şirketinin pazar değerini toplasak bir WhatsAPP etmediği görülmektedir. Bu istatistikleri çoğaltmak tabiki bildiğiniz gibi mümkündür ama esas vurgulamak istediğimiz yüksek teknoloji üretebilmemiz için yaratıcı düşünebilen, nitelikli bireylerin eğitim sistemimizde yetişmesi gerektiğidir. 21. yüzyıl becerilerini kazanabilecek eleştirel, bilişimsel düşünebilen, problem çözebilen gençlerin yetişmesine katkı sağlayacak bir merkezi sınav sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun bir gereği olarakta bilişim alanının sınav sisteminde yerini alması şarttır.
Avrupa’da neler olduğuna baktığımızda 2014 sonunda Obama öğrenci Adrianna Mitchell’in yardımıyla “bir satır” bilgisayar kodu yazmıştır. İrlanda Başbakanı Enda Kenny, 9 yaşındayken üç web sitesi kurarak 2014’te “AB’nin Dijital Kızı” seçilen Lauren Boyle’un yardımıyla kod yazmıştır. İngiltere Başbakanı Cameron, öğrencilerle yere oturarak kodlamanın nasıl yapıldığını öğrenmiştir. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande kod yazmamıştır ama bir konuşmasında dijital vatandaşlığın (citoyenneté numérique) öneminden söz etmiştir. Amaç bellidir öğrenciyi teşvik ederek nitelikli bireyler yetiştirme isteğidir.
ABD Başkanı Obama’yı, 2013 yılında şu sözleriyle hatırlıyoruz: “Sadece bir video oyunu satın almayın. Video oyunu yapın. En son uygulamayı indirmekle yetinmeyin. Bir uygulama da siz yapın. Uygulamayı telefonunuzda oynamakla yetinmeyin. Siz programlayın.” ABD Başkanı Obama 2014 yılında ise şunları söyledi : “Sadece tüketici olmayın. Hayatımızın her anına dokunan bu teknolojiyi öğrenin. Kimse, bilgisayar bilimcisi olarak doğmaz. Ama bilgisayar bilimcisi olmak, korkulduğu kadar zor değildir. Ülkemizi en rekabetçi kılacak olanlar, Amerika’nın gençleridir.”
AB ve ABD’deki girişimler ile; 4-5 yaşından başlayarak, Z-Kuşağı’nın (2000’den sonra doğanların) bilişim cihazlarını sadece kullanarak değil, bizzat programlayarak zihinsel ve hatta fiziksel üretim yapabileceklerini görmelerini sağlamak ve bir farkındalık yaratmak amaçlanmaktadır.
Ülkemizde uygulanan TEOG Sınavının açılımının Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı olduğu bilinmektedir. TEOG Sınavı’nın, 6 Temel alandan yapılmakta olduğu söylenmekte ama çağımızın becerilerinin kazanılmasında esas temeli oluşturacak bilişim alanı bu sistemde yer almamaktadır.
Yazılım, donanım ve dijital okuryazarlık gibi alanlarda teknolojik bilgi ve becerileri kazanan bireyler ülkelerinin kalkınmasında büyük rol oynarlar. Sınav kültürünün, bireylerin yetişmesinde önemli bir rol oynamasından dolayı; başta TEOG gibi merkezi sınavlarda bilişim sorularının yer alması gerekir. Gereğinin yapılmasını arz ederim.