Egitim-Dünyası

Özel Üniversitelerde Eğitim Nasıl

Özel Üniversitelerde Eğitim Nasıl

Bir ülkenin kalkınması o ülkenin eğitim düzeyi ile doğru orantılıdır. Fakat ülkemizde artık iyi bir eğitim anne ve babaların sırtına yüklenmiş durumdadır. Günümüzde açılan ve açılmaya devam eden özel üniversiteler, gençlerimizin tercihlerinde ilk sıralarda yerlerini almaktadır. Bu durum gençlerimizin okul hayatında derslerine fazla çaba harcamamalarına, beklide sadece eğitim düzeylerini belgelemek adına bu üniversitelere yönlenmelerine sebep olmaktadır. Buda ülkemizdeki eğitimin gerilemesine neden oluyor. Özel üniversiteler eğitim ve ticareti birbirine karıştırmakta öğrencileri geçim kaynağı olarak görmektedirler.

Kadrolarına diğer üniversitelerden transfer ettikleri eğitimcilerle kendi tabirlerince daha kaliteli, yüksek seviyede bir eğitimi amaçlamaktadırlar. Transfer olan bu eğitimcilerimizin gelmiş oldukları üniversitelerde doğan açıklıklardan dolayı eğitimin durumu ise tamamen düşünülesi bir durumdur. Artık ekonomik açıdan güçlü olan eğitim durumuna ve branşına bakılmaksızın sadece sahip olduğu para kaynakları sayesinde özel üniversite kuran kişi ve kişilerin bizlere ve çocuklarımıza vermiş oldukları eğitimlerin ne kadar kaliteli ve verimli olacağı ülkemizdeki eğitim düzeyini nereye götürdüğü, sonucuna çok zor ulaşılabilecek bir tartışma konusudur.

Birde Özel Üniversite ile alakalı bazı sorulara özel bir üniversitede okuyan bir arkadaşın ağzından verilmiş cevapları aktaralım..

Özel Üniversiteler’de işleyiş nasıl peki ? Özel Üniversitelerde Eğitim Nasıl?
Parayı veren düdüğü çalar mantığı mı var ? Yani vizeler, finaller yapıldıktan sonra, bunlardaki değerler manipüle mi ediliyor özel üniversitelerde ? Sadece para verildi diye ?
 
Bir kere  en azından benim okulumda  parayı veren düdüğü çalar mantığı yok.Notlarla herhangi bir müdahale söz konusu da değil çandan kalan kalıyor.bunun yanında devamsızlıktan kalmanın affı zaten yok .hocalar bizlerin onların istedikleri seviyeye gelmeleri için epey bir gayret gösteriyorlar hatta sırf daha iyi öğrensin diye adamı dersten bıraktığını da biliyorum. ama o kadar özveriden sonra hala işi sallamayan insanlarıda açıkçası hocalarda pek sallamıyor Her ne kadar özel olsa bile, en azından belli bir seviyeye gelmeyen insanlara buradan mezuniyet verilmeyeceğini, bu üniversitelerin de tek farkının özel olması, yani YÖK Yasaları’na yine bağlı olup, sadece finanse ve geçim gibi durumlarının devletle ilgisinin olmadığını anlatabilecek durumda olmayan insanlar mı  giriyor bu üniversitelere ?

Benim gözlemlediğim kadarıyla öğrenciler üçe ayrılıyor:

1. Gerçekten amaçsız gelen etiketimiz olsun diyen girdiği bölüm nedir ne değildir pek de bir bilgi sahibi olmayan insanlar(aslan payı bunların maalesef)

2. İlk gruptaki arkadaşlara nispeten daha bilinçli işte ben yazılım okuycağım ama ileride sadece proje yönetimi yapmayı hedefliyorum yüksek lisansımıda zaten o alan üzerinde yapmayı düşünüyorum diyen arkadaşlar

3. Evet ben yazılımcı olacağım zaten kendi çapımda birşeyler biliyorum ileride bu alanda uzmanlaşacağım diyen arkadaşlar var.maalesef topmlumda önyargının oluşmasında aslan payını oluşturan öğrencilerin etkeni büyük.sonuçta bakıyorsun adam mühendislik okuyor ama interal alamıyor ?? ister istemez oluşuyor bu tür yargılar ben sadece bunun doğru olmadığını anlatmaya çalışıyorum

Bunun yanı sıra, üniversite öğrencileri, sadece hobi olsun diye, aile baskısı var diye gönderildikleri Yazılım ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinin amaçlarını bilmeyen öğrenciler mi ?

Bugün sayısal derslerde başarılı olmayanlar, yarın bir Yazılım Mühendisi unvanı aldıktan sonra ne yapacaklar ? Ya bu alanda çalışmayacaklar ya da bu alanda çalışıp algoritma geliştirme nedir, yazılım mimarisi nedir, bu konularda sıfırdan çözümler üretemeyecekler mi ?
Tabii ki başarılı olunabilir bu iş yapılabilir ama gerçekten zamanında bu işin hakkını vererek yapmış olan insanlar kadar başarılı yapılabilir mi orası tartışılır bence.

tabi bu yazdıklarım sadece yazılım-bilgisayar mühendislikleri için değil benim gördüğüm birçok bölüm için geçerlidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ