AÖF Çan Eğrisine Göre Not Hesaplanması
Çan eğrisinde de not hesaplama normal hesaplamaya yakındır, farkı ise harf notları herkesin ortalamasına göre belirlenir.
Kolay bir anlatım ile size bunu izah edeyim; Siz bunu tüm derslere uygularsınız. Dersler tamamen gerçek dışı sadece faraza değerlendirirsek ;
Türkçe 7 Kredi Matematik 3 kredi olsun, Ortalamayı bulmak için ara sınav notunun %30′u ile Final’in %70′i alınarak toplanıyor. Ve dersin ortalaması bulunuyor. Bunun için aşağıdaki tablonun bilinmesi lazım
ÇAN EĞRİSİ İLE NOT HESAPLAMASI(KREDİLİ BÖLÜMLERİN)
Öncelikle hesaplamamıza 7 kredilik Türkçe dersi ile başlayalım.Kendimizi bu dersin arasınavından 45 ve Final sınavından 40 almış varsayalım.
Dersin ortalaması: 45 x 0,3 + 40 x 0,7 = 41,5 (0,3 %30u, 0,7 %70 i ifade etmektedir.)
Bu ortalamaya göre anadolu üniversitesi tarafından çan eğrisi oluşturularak harf notu atanır. Biz DC harf notu atandığını varsayalım. DC harf notunun değeri 1,30‘dur. (Yukarıdaki tablodan baktık)
Dersimiz kredisi harf notu değerimiz ile çarpılır. ( 7 kredi ) 7 x 1,30 = 9,1
7 kredilik türkçe dersinin etkisini 9,1 olarak hesapladık. Türkçe dersi için hesaplamalar sona erdi.
Daha sonra 3 kredilik Matematik dersini ele alalım. Matematik arasınav notumuz 60, final notumuz 57 olsun.
Dersin ortalaması: 60 x 0,3 + 57 x 0,7 = 57,9 (0,3 %30u, 0,7 %70 i ifade etmektedir)
Bu ortalamaya göre anadolu üniversitesi tarafından çan eğrisi oluşturularak harf notu atanır. Biz CB harf notu atandığını varsayalım. CB harf notunun değeri ise 2,30‘dur.
Dersimiz kredisi harf notu değerimiz ile çarpılır. ( 3 kredi ) 3 x 2,30 = 6,9
3 kredilik türkçe dersinin etkisini 6,9 olarak hesapladık. Görüldüğü gibi matematik notu daha yüksek olmasına rağmen etkisi Türkçeye göre daha azdır.
GENEL BAKIŞ: Bu dönemde varsaydığımız iki dersin (Türkçe – Matematik) toplam kredisi 7+3 = 10 ‘dur. Toplam değeri ise 9,1 + 6,9 = 16 ‘dır. Bu toplam değer, toplam krediye bölünerek genel ortalamamız bulunur. 16/10 = 1,6
DERS GEÇME VE ŞARTLI KOŞULLU GEÇME
(Sadece iki dersi varsaydım siz bütün dersleri baz almayı unutmayın bu yazdıklarım örnek teşkil etmektedir.)
DERS GEÇME: Ders harf notu CC ve üzeri ise o dersi geçmişsiniz demektir.
Dersten Kalma: Ders harf notu FF ise o dersten kalmışsınız demektir sonraki yıl bu dersten de sorumlusunuz demektir.
ŞARTLI/ KOŞULLU GEÇME, KALMA, SINIF GEÇME NASIL OLUR? : Dersinizin harf notu CD DC yada DD ise bu dersten koşullu geçmişsiniz demektir. Yani Genel not ortalamanız 2.00 ise bu dersi geçmiş, 2.00 ve altında ise bu dersten kalmışsınız demektir.
SINIF GEÇME: Kredili sistemde sınıf geçme yerine üst dönemden ders alma tabiri kullanılır. Genel not ortalamanız 2.00 ve üzeri ise üst dönemden ders alabilirsiniz.
Verdiğim örnekte Türkçe DC ( Şartlı geçer ) Matematik CB ‘dir. Genel ortalamamız 2.00′ın altında olduğu gibi üst dönemden de ders alamıyoruz, Türkçe dersinden de kalmış sayılıyoruz.